Historische Drukkerij

 

Historische Drukkerij...

 

Meer dan zomaar een museum…

 

Een bezoekje aan de Historische Drukkerij is altijd een belevenis. De machines en objecten worden tijdens uw bezoek tot leven gebracht tijdens de gratis rondleiding die voorzien is voor iédere bezoeker.

 

De Historische Drukkerij toont wat de industriële revolutie voor het drukkersambacht teweeg bracht. De negentiende eeuw wordt gekenmerkt door een opeenvolging van technologische verbeteringen. Nieuwe types machines zorgden voor een snellere productie

om aan de stijgende vraag naar drukwerk te voldoen. Handzetters werden talrijk ingezet en pas op het einde van de negentiende eeuw vervangen door de eerste zetmachines.

Het verhaal van deze ontwikkelingen verneemt u

in de Historische Drukkerij.

 

Het museum heeft de deuren definitief gesloten.

 

Archiefonderzoek is nog mogelijk,

enkel op afspraak.

 

De uitvinding van de boekdrukkunst geldt als één van de belangrijkste stappen in de evolutie van de mens. Gutenberg introduceerde rond 1450 de losse letterdruk. De met losse letters samengestelde teksten werden op een houten pers gedrukt en op grote schaal verspreidt. 350 jaar later, in 1800, bouwde Lord Stanhope de eerste volledig gietijzeren pers. Dit was de start van een industrialisering en mechanisering van de arbeidswereld die de negentiende eeuw zou kenmerken. In eerste instantie door fysieke krachten beter te benutten, maar later ook door meer en meer met de hand bediende handelingen te vervangen door machinale bewegingen. Het verhaal van deze ontwikkelingen verneemt u in de Historische Drukkerij. De oude machines herleven er in een uniek kader en geven een beeld van het arbeidsintensieve drukkersambacht.

 

Laat u meevoeren in deze boeiende geschiedenis van het drukkersvak tijdens de tweewekelijkse open-zondagen. De gidsen staan voor u klaar om door middel van demonstraties en anekdotes u persoonlijk rond te leiden langs de machines en apparaten. Spring gerust binnen, de toegang is gratis, de rondleidingen zijn doorlopend van 13 tot 17 uur op de vermelde data.

 

 

Historische Drukkerij Turnhout

Een terugblik naar de negentiende eeuw...

 

Contact: Historische Drukkerij Turnhout, Steenweg op Mol 84, 2300 Turnhout, Belgium. Email: info@historischedrukkerij.be