Antoine van Genechten

 

 

Antoine van Genechten

1856 -

 

Na de scheiding met Glénisson in 1855 (zie Glénisson & Van Genechten) begon Antoine Van Genechten een nieuw bedrijf aan ‘Den Dijk’ (nu de Merodelei). De producten die hier werden vervaardigd waren hetzelfde als in de concurrerende bedrijven in Turnhout: speelkaarten, kinderprenten, reclamemateriaal en sierpapier. Op 15 december 1868 kreeg het een brevet voor het drukken van Chinese speelkaarten. In 1869 werd de fabriek drastisch vergroot. Het drukken van mannekensbladen (kinderprenten) werd gestaakt in 1870. De houtblokken werden verkocht aan Beersmans-Pleek.

Op 14 juli 1874 stierf Antoine Van Genechten en de zaak werd overgenomen door zijn oudste schoonzoon, Jean de Somer. Het bedrijf kende een grote groei, werd bekroond met grote onderscheidingen op binnen– en buitenlandse tentoonstellingen. In 1909 werd het omgevormd tot een naamloze vennootschap. In 1912 volgde Jan-Antoon de Somer zijn vader op en zijn broer Paul kwam in de Raad van Bestuur. Ondertussen was men begonnen met het op de markt brengen van verpakkingen en specialiseerde men zich in speelkaarten met publiciteit.

Van 1939 tot 1967 beheerden August en Paul-Hubert, zonen van Paul de Somer, de vennootschap. Ze moderniseerden de fabrieksgebouwen en breidden ze nog verder uit. In 1966 werd de fabriek van Mesmaekers overgenomen. Ze brachten de fabricatie van gekleurde papieren onder in de ‘N.V. Turpa’, een nieuw opgericht samenwerkingsverband tussen de verschillende papierveredelende bedrijven. Hun opvolgers Philippe en Jean-Marie de Somer ruilden het oude gebouwencomplex voor twee nieuwe fabrieken in de industriezone. De volgende periode kenmerkte zich door het overnemen van verschillende concurrenten in binnen– en buitenland. In 1970 werd de afdeling speelkaarten ondergebracht in een nieuw bedrijf, ‘Carta Mundi’, door hen opgericht samen met Brepols en L. Biermans om de concurrentie op wereldschaal te kunnen blijven aangaan.

 

De website van Van Genechten : www.vangenechten.com

 

 

 

 

 

Geschiedenis

van de Turnhoutse drukkerijen

 

 

Historische Drukkerij Turnhout

Een terugblik naar de negentiende eeuw...

 

Contact: Historische Drukkerij Turnhout, Steenweg op Mol 84, 2300 Turnhout, Belgium. Email: info@historischedrukkerij.be