La Turnhoutoise

 

 

Geschiedenis

van de Turnhoutse drukkerijen

 

 

 

La Turnhoutoise

1881 - 1960

 

Rond 1861 kocht de familie Poupaert-Van Dooren de gronden, gekend onder de naam ‘Vianenakkers’, samen met de vijf huizen die hierop stonden gebouwd. Charles Poupaert was begonnen als letterzetter bij Van Genechten en had er zich opgewerkt tot directeur. Zijn ene dochter huwde met Leonard Biermans, zijn andere met de broer ervan. Zijn zoon Joannes trouwde de dochter van tijkfabrikant Van Dooren. In 1881 werd een fabriek opgetrokken op de Vianenakkers en Joannes Poupaert begon er een fabriek voor de productie van speelkaarten en sierpapier. Al na tien jaar moest het concordaat worden aangevraagd.

De Antwerpse bankier J. De Kinder bracht redding en richtte op 19 september 1893 de N.V. La Turnhoutoise op. De zaken gingen goed tot 1940. Op dat ogenblik telde men 150 werknemers. In 1956 waren dit er nog 136. Ondertussen was men ook begonnen met de aanmaak van sigarettenpapier en velourspapier. Toch werd er met verlies gewerkt. Bij de oprichting van N.V. Copa in 1960 werd La Turnhoutoise overgenomen door Brepols.

 

Historische Drukkerij Turnhout

Een terugblik naar de negentiende eeuw...

 

Contact: Historische Drukkerij Turnhout, Steenweg op Mol 84, 2300 Turnhout, Belgium. Email: info@historischedrukkerij.be