N.V. Joos

 

 

Geschiedenis

van de Turnhoutse drukkerijen

 

 

 

Joos NV

1935 -

 

In 1935 werd door Jos Joos Drukkerij Joos N.V. opgestart met de aankoop van een rotatiepers voor het drukken in meerdere kleuren van kleinverpakking en toonbankrollen. De drukkerij was gevestigd in zijn woning aan de Merodelei 102.

In 1940, bij het uitbreken van de oorlog, telde het bedrijf een vijftal medewerkers. Daar er tijdens de oorlog geen activiteit werd ontwikkeld, diende men in 1945 opnieuw te beginnen. In de periode 1945-1960 werd er bij Drukkerij Joos - steeds op rotatie – gedrukt al wat de markt vroeg. Van inpak- over behangselpapier, sigarettenverpakking, publicitaire blocs, enz…

In 1960 nam een tweede generatie het roer over. Wim Joos verlegde de activiteit naar administratieve formulieren in grote oplagen, wat in 1967 uitmondde in de aanschaf van een eerste rotatiepers voor het vervaardigen van kettingformulieren.

In 1972 verhuisde het bedrijf van de Merodelei naar het industrieterrein aan de Everdongenlaan.

In 1991 legde een brand het ganse bedrijf in de as. De werking ging verder via een dochterbedrijf, N.V. Rotamail, en lopende orders werden uitbesteed aan binnen- en buitenlandse collega’s. Minder dan een jaar later werd een nieuw, modern complex in gebruik genomen.

Vanaf 1999 werd de dagelijkse leiding overgedragen aan de derde generatie, Alex en Yves Joos.

 

De website van N.V. Joos : www.joos.be

Historische Drukkerij Turnhout

Een terugblik naar de negentiende eeuw...

 

Contact: Historische Drukkerij Turnhout, Steenweg op Mol 84, 2300 Turnhout, Belgium. Email: info@historischedrukkerij.be