Van Mierlo - Proost

 

J. Van Mierlo - Proost NV

1918 -

 

De firma J. Van Mierlo-Proost werd op 12 november 1918 gesticht door Jan Van Mierlo, voorheen werkzaam bij Brepols. Hij begon een handelszaak aan de Guldensporenlei waar de zes grote papierfabrieken van Turnhout gebruik maakten van zijn diensten als verkoopsagent. Hij kocht en importeerde grondstoffen voor deze papierverwerkende fabrieken en kocht van hen de afgewerkte producten die hij dan exporteerde. Eind 1921 stichtte hij, samen met hoofdaandeelhouder Henri Proost, de N.V. Lovi, die een drukkerij en kartonnageafdeling omvatte. Het bedrijf stond op de hoek van de Vaartstraat met de Albertstraat. Ze kocht de boek– en steendrukkerij H. Proost-Jacobs en graveur Lith. Aug. Mortiers op. In 1923 werd de N.V. Lityca opgericht met Jan Van Mierlo als voornaamste participant. Op 24 april 1926 werd de N.V. Lovi hierin ondergebracht. In 1928 werd de N.V. Lityca ontbonden. Het bedrijf verhuisde in 1932 naar nieuwe gebouwen aan de Steenweg op Mol. Hier voegde men ook een uitgeverij aan het bedrijf toe. Jeugdvriend Jozef Simons had de leiding en er werd begonnen met het uitgeven en drukken van een ‘Volksbibliotheek’. Ook nog in 1932 werd een nieuwe N.V. Lityca gesticht die zich specialiseerde in het maken van verpakkingsdozen. Van Mierlo speelde in de periode 1929—1932 ook een rol als senator in de Vlaams-nationale politiek en gaf de Vlaamsgezinde weekbladen ‘De Week’ (van 1932 tot 1944) en ‘Nieuw Vlaanderen’ (van 1934 tot 1944) uit.

Op 29 juli 1947 werden de afdelingen drukkerij, uitgeverij en kartonnage omgevormd tot de N.V. J. Van Mierlo-Proost & Co. Men specialiseerde zich in veelkleurig bedrukte vormdozen waardoor de andere activiteiten op de achtergrond kwamen te liggen. In 1977 overleed Jan Van Mierlo. Het bedrijf werd verder gezet door zijn vier zonen. In de tachtiger jaren werd een modernisering doorgevoerd en de productie van vouwdozen voor melk was dan de belangrijkste specialisatie.

Later is het bedrijf overgenomen door Kappa Zedek. Tegen het einde van 2005 wordt er een nieuwe groep gevormd. Jefferson Smurfit en Kappa Packaging waaronder ook Kappa Van Mierlo behoort, fuseren. Als gevolg van deze fusie heten ze voortaan Smurfit Kappa Van Mierlo N.V.

 

De website van Smurfit Kappa & Van Mierlo :

www.smurfitkappa-vanmierlo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact: Historische Drukkerij Turnhout, Steenweg op Mol 84, 2300 Turnhout, Belgium. Email: info@historischedrukkerij.be

 

 

Geschiedenis

van de Turnhoutse drukkerijen

 

 

Historische Drukkerij Turnhout

Een terugblik naar de negentiende eeuw...